pátek 19. září 2008

Tak mi dorazil 2.4GHz modul ASSAN :) ...

...klasicky z hobbycity.com za necelé 3 týdny byl tu, společně s vrtulí 9x5 pro "zvednutí odběru" viz. zde.

Takhle to celé přišlo, vysílací modul s anténou a návodem v krabičce z hrubé fólie, přijímač (sedmi-kanálový) v blistru.

První co mě překvapilo, antenní konektor je standartní SMA, není to RSMA takže nelze použít standartní anténky k wifi AP a kartám.
Anténky na přijímači jsou 2, pravděpodobně v režimu diverzity na cca 20cm tenkém koax kablíku. Anténky jsou vytvořeny koaxem cca 25mm středního vodiče bez stínení. Jednoduché, ale díky režimu diverzity nejspíš i účinné.


Zezadu má modul 5-ti pinový konektor. Předem je potřeba zapomenout na lamací pinové lišty podobné jako jsou na mainbordech PC :), rozteče (1/10") sice sedí, ale tloušťka pinů už né.
Pokud tedy se snažíte nabastlit modul na RC soupravu bez možnosti výměnných modulů, tak jak já, nezbyde než modul rozebrat :). Stejně mě to zajímalo jak to vypadá uvnitř, zajímalo mě hlavně zpracování.






Takhle to vypadá uvniř, modul se skládá ze dvou částí, 2.4GHz vf část a CPU.



<- vf část











<- CPU část















Pohled z profilu obou desek.

Opracování celkově je velmi dobré.




Modul jsem bastlil do RC soupravy Hitec Flash SX4 upraven na SX5 :). Jelikož určitě nezůstanu u této soupravy a navíc dle Všeobecného opravnění dle ČTU nelze elektricky ani mechanicky měnit RC soupravy, modul jsem pripojil k RC pres konektor učitel/žák.
Modul potřebuje pouze napájení a výstup PPM signálu. Je to opravdu triviální, je ovšem potřeba použít mikropájku, v žádném připadě NELZE použít trafopájku.


Zde je zapojení konektoru modulu ASSAN a konektoru učitel/žák RC souprav Hitec.

Z konektoru učitel/žák využijeme piny + a - a výstup PPM (out), dále je potřeba propojit piny (označené jako vypnutí vf), v žádném případě není povoleno používat RC soupravu současně v pásmech 35/40MHz a 2.4GHz. Výhoda je, že při zapojení modulu přes konektor učitel/žák je použito pásmo 2.4GHz, po odpojení RC souprava funguje v původním pásmu tj. 35/40MHz.

Podle prvních testů vše funguje tak jak má a zatím nezaznamenán žádný problém. Modul je potřeba spárovat (bindovat) podle návodu (ten je dodávan v angličtině - jak jinak :) ) a to takto:

1) modul propojit s RC soupravou, zapojit příjímač do modelu a na příjímači propojit PPM signálové piny kanálu 1 a 3 (přiložena propojka)

2) zapnout RC vysílač (rozsvítí se červená LED na modulu) a hned "zakvedlat" nahoru a dolu s páčkou kanálu č.2 (výškovka), po tomto úkonu začne LEDka na modulu červeně blikat

3) zapnout přijímač v modelu (s propojeným 1. a 2. kanálem), začne blikat červená LED v přijímači, po několika vteřinách to pípne a na přijímači i na modulu se LEDky rozsvítí zeleně.

Tím je spárování dokončeno a je možné vyzkoušet správné funkce kormidel modelu letadla.

A takhle to celé vypadá.
























Nějaké dotazy ... směrujte do mého mailu.

edit: 13.10.2008
K dnešnímu dni nalétáno cca 1hod. s tímto systémem. Zatím bez žádného náznaku problému. Létano v místě kde jinak byl u mě zaznamenán problém na 51k. v pásmu 40MHz. Na vzdálenost cca 300m a relativně i vysoko, na okraji města (Ostrava-Výškovice), kde je velká koncentrace rušení v pásmu 2.4GHz, dále létáno společně se systémem Spectrum.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ahoj, krasna prace. Chtel jsem udelat totez ale se stanici mx16s od Graupnera. Assan dorazil, popis zapojeni DSC (direct servo control) konektoru mam, tak jse se do toho pustil. Zjistil jsem ovsem, ze nevim jakym napetim napajet assnana, a promerenim DSC ni vyvdody nesedi dle popisu. grrrrrr :-( Neumel by jsi byt napomocen? diiiik jo a jsem na takymam@email.cz

OK2JKD řekl(a)...

Ahoj,
dik za pochvalu, napajim to napetim stejnym jako je napeti te baterky v Hitecu tj. 8-mi clanek NiCd, podle me i 12V tomu neublizi, v tom bych problem nevidel, dulezite je najit ten vystup PPM. U te mx16 to podle pujde zabudovat i dovnitr, co sem videl rozdelane Graupnery maji tam vevnitr vymenne vf moduly. Klidne bych z toho Assana sundal ty kryty a prisrouboval primo dovnitr a antenu bych vyvedl ven. Ja jsem musel cely modul dat ven a pripaskovat na rukojet, protoze v tom mem Hitecu neni nikde misto. Pokud mas problem najit PPM vystup, pomuze ti jedine merit jednotlive piny osciloskopem.

At se dari, xlibor :)