pátek 15. května 2009

APRS fill digi a Igate - OK2JKD

Pár fotek APRS digi a Igate v testovacím režimu, tak jak se mi to podařilo vměstnat do obýváku, nebo jak je možné řešit domací ethernet síť.


Foxdigi a radiostanice Albrecht AE144 umístěná v odkladacím prostoru pod psacím stolem. Anténa (Moxon) je umístěna na balkoně směr jihozápad.



APRS I-GATE je řešeno s embedded Wrap 2C s cpu Geode sc1100, 64MB RAM a 128MB CF (v současnosti již 512MB). Ležel mi tu dlouho, tak jsem konečně našel uplatnění. Taktéž umístěn na odkládacím místě pod deskou stolu.


Použitý operační systém je Linux Voyage ve verzi 0.6.2 vycházející z distribuce Debian Lenny 5.0 . Systém je upraven pro běh z CF disku a da se plnohodnotně nainstalovat na 128MB disk. Jak ale praxe ukázala, system ve výchozím stavu zabere asi 85MB místa, a 128MB je nutné minimum, ale při aktualizaci již místo nestačí. Proto jsem sehnal ve vyprodeji CF s 512MB kde již po aktualizaci a doinstalovaní nezbytných balíků systém zabírá cca 210MB. WRAP nemá graf. kartu, proto se celý systém nastavuje přes sériový terminál. Seriovou linku ovšem je pořeba využívat pro komunikaci s Foxdigi, zde se využívá přítomnosti monitorovacích paketů z Foxu. Proto je potřeba seriový terminal v systému vypnout a využívat k přístupu do systému výhradně SSH terminal. Jako I-gate je použit aprsd. WRAP dále je využit jako domácí router s možností dvou konektivit do Netu. WRAP má pouze jedno síťové rozhraní a je trunkem připojeno ke switchi, zde jsou všechny sítě děleny do VLAN sítí a jsou zde uplatněny politiky bezpečnosti mezi domací LAN a sítí obou providerů.




Celá ta věc je připojena přes UPS. UPS a switch v 1U rack provedení se přímo nabízí k umístění pod sedačku v obýváku, kde to ničemu a nikomu (manželce) nezavazí.

A takhle vypadá mapa odkud prostupují pakety z RF do APRS-IS po necelém týdnu:



Mám přislíbenou profi "bílou hůl" a stožárek na střeše již je. V budoucnu plánuju umístění všeho na střechu.

Žádné komentáře: